Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, predao dužnost predsjedavanja Centrom javnih službi za zapošljavanje Jugoistočne Evrope predstavnicima Bugarske

24.10.2019

U Sarajevu, 23. i 24. oktobra 2019. godine, održana je direktorska i ekspertska konferencija Centra javnih službi za zapošljavanje Jugoistočne Evrope na temu „Efikasnost aktivnih mjera zapošljavanja na tržištu rada“. Konferencija je održana u sklopu godišnjeg predsjedavanja Agencije za rad i zapošljavanje BiH Centrom javnih službi zapošljavanja Jugoistočne Evrope (CPESSEC).

Prvi dan konferencije održana je konferencija direktora članica Centra na kojoj je domaćin konferencije, Mr. Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, predao zamjenici direktora Agencije za zapošljavanje Bugarske, Ani Delibashevoj, predsjedavanje Centrom javnih službi za zapošljavanje za narednih godinu dana. 

Tom prilikom direktor Bandić je podsjetio da mu je bila izuzetna čast da, ispred Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, predsjedava radom Centra javnih službi zapošljavanja Jugoistočne Evrope u protekloj godini dana.

„U proteklih godina dana trudili smo se da na dostojanstven i efikasan način upravljamo Centrom javnih službi zapošljavanja Jugoistočne Evrope. U skladu sa ciljevima Centra nastavili smo da razvijamo mjere i politike koje ciljaju na punu zaposlenost, povećanje kvaliteta rada, jačanje socijalne uključenosti, promociju jednakog pristupa poslu, aktivaciju radno sposobnog stanovništva, te povećanje zapošljavanja mladih i ostalih ugroženih grupa na tržištu rada“, rekao je Bandić.

„Još jednom ću podsjetiti da je Agencija za rad i zapošljavanje BiH 2009. godine po prvi put predsjedavala Centrom javnih službi zapošljavanja Jugoistočne Evrope. To je bila godina kada su se negativni efekti globalne ekonomske krize uveliko počeli osjećati na tržištima rada naših država. Taj period će ostati upamćen po velikom broju otpuštenih radnika, velikom rastu stopa nezaposlenosti, ukidanju radnih mjesta i drastičnom padu industrijske proizvodnje, padu životnog standarda i drugim negativnim efektima. Krajem te 2009. godine BiH je imala 510.580 nezaposlenih osoba na evidencijama nezaposlenih, administrativna stopa nezaposlenosti je bila 42,7%, a anketna stopa 24,1%. Centar je u narednim godinama bio veoma posvećen angažmanu na ublažavanju utjecaja ekonomske krize na regionalnim tržištima rada. U godinama koje su slijedile svi zajedno smo razgovarali o mjerama, programima, novinama u radu sa nezaposlenim osobama, a sve s ciljem da maksimalno ublažimo rastuću nezaposlenost na tržištima rada. Danas, deset godina kasnije, situacija je potpuno drugačija u BiH: nezaposlenost kontinuirano opada, zaposlenost raste. Danas je broj nezaposlenih manji za više od 100.000 osoba u odnosu na 2009. godinu, administrativna stopa nezaposlenosti je 33,1%, a anketna stopa 15,7%. Zahvaljujući, između ostalih, i Centru javnih službi zapošljavanja Jugoistočne Evrope danas možemo reći da smo uspjeli preokrenuti negativne trendove na tržištu rada, te danas kontinuirano bilježimo rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti“, dodao je Bandić.

„Zbog svega navedenog želim da zaželim uspješan rad Agenciji za zapošljavanje Bugarske tokom predsjedavanja Centrom u narednih godinu dana, s ciljem daljnjeg jačanja Centra i s ciljem nastavka pozitivnih trendova na našim tržištima rada“, rekao je Bandić.