Zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Željko Tepavčević, u Sarajevu otvorio ekspertsku konferenciju i Forum službi zapošljavanja na temu „Efikasnost aktivnih mjera zapošljavanja“

24.10.2019

Danas je u Sarajevu održana konferencija eksperata i osmi Forum službi zapošljavanja pod nazivom „Efikasnost aktivnih mjera zapošljavanja na tržištu rada“ koji se održava u sklopu godišnjeg predsjedavanja Agencije za rad i zapošljavanje BiH radom Centra službi zapošljavanja Jugoistočne Evrope. Konferencija se održava u organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), Austrijske ambasade u BiH, te Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). Konferenciju je otvorio Željko Tepavčević, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH koji je tom prilikom rekao da je cilj današnje konferencije i Foruma jeste jačanje podrške programima sufinansiranja poduzetništva od strane javnih službi zapošljavanja. „Mi želimo da razvijemo obuke za poduzetnike koje će im pomoći da izaberu pravu ideju za svoj biznis, zatim da napravimo održive finansijske modele kojima će se sufinansirati realizacija biznis planova, uz obavezno mentorstvo i praćenje implementacije biznis planova. Cilj nam je da jednu započetu biznis ideju iznesemo do kraja i napravimo je održivom, a ujedno želimo poslati poruku korisnicima usluga da će imati podršku od strane javnih službi zapošljavanja“, rekao je Tepavčević.

On je dodao i to da će današnja konferencija i Forum poslužiti usvajanju pozitivnih praksi iz regiona na ovu temu. „Danas nam je cilj da stvorimo organizacionu funkciju i set procesa kreiranja, komuniciranja i isporuke vrijednosti za sve članice ove organizacije jer razmjena informacija i znanja u današnjem vremenu je jedan od najvažnijih resursa“, dodao je Tepavčević.

Na konferenciji i Forumu, pored predstavnika Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prisustvuju i delegacije članica Centra javnih službi zapošljavanja Jugoistočne Evrope, zatim predstavnici Programa zapošljavanja mladih (YEP), te predstavici entitetskih zavoda za zapošljavanje, Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, te kantonalnih službi zapošljavanja.