Agencija za rad i zapošljavanje BiH učesnik međunarodne konferencije o evoluciji tržišta rada

7.11.2019

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH predvođena direktorom Mr. Muamerom Bandićem, tokom ove sedmice boravila je u Washingtonu D.C. (SAD) na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Međunarodna sedmica“. Konferenciju je organizirala Svjetska asocijacija javnih službi zapošljavanja (WAPES) čiji je član i Bosna i Hercegovina, uz saradnju sa Nacionalnom asocijacijom državnih agencija za radnu snagu (NASWA), zatim u saradnji sa Leed programom OECD-a i Inter-američkom bankom za razvoj (IDB).

Događanja u okviru međunarodne sedmice su okupila stručnjake, kreatore politika, predstavnike različitih partnerskih institucija i donositelje odluka iz cijelog svijeta kako bi podijelili svoje izazove, iskustva i inicijative u pogledu održavanja koraka sa digitalizacijom, novim tehnologijama i evolucijom u svijeta rada. Također, brojne javne službe zapošljavanja, članice WAPES-a su našle svoje mjesto na ovom događaju.

Konferencija se sastojala od dva panela pod nazivom „Lokalni odgovori na budućnost rada“, te „Uloga tehnologije u pružanju usluga za javne službe zapošljavanja“, a na kraju je održan i sastanak upravnog odbora WAPES-a, na kojem je svoje učešće uzela i Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

„Cilj konferencije jeste da se učesnici upoznaju sa izazovima i promjenama koje donosi evolucija tržišta rada - u prvom redu umjetna inteligencija i digitalne tehnologije. Već sada je jasno da su zahvaljujući ovim promjenama ugrožena brojna radna mjesta i pred nama je izazov kako se postaviti u cilju prilagođavanja ljudskih resursa novim zahtjevima tržišta“, rekao je Muamer Bandić, te dodao da „programi razvoja radne snage i edukacije i osposobljavanja se nalaze pod sve većim pritiskom da kreiraju radnike i radna mjesta koji se mogu prilagoditi novim potrebama.  Dok su negativni učinci novih tehnologija već prisutni u smislu ukidanja brojnih radnih mjesta, novi svijet rada nudi i do sada nezabilježene prilike za transformaciju industrije i kreiranje potpuno novih radnih mjesta. Jasno je da strukovno obrazovanje ima ključnu ulogu u boljem povezivanju obrazovnog sistema sa potražnjom poslodavaca, ali osnovno pitanje je koliko lokalne politike mogu odgovoriti na ove izazove, odnosno koliko to mogu same, a koliko je potreban zajednički pristup više država. Zbog ovih važnih pitanja bitno je da Agencija za rad i zapošljavanje BiH učestvuje na ovom događaju kako bi se što spremnije nosili sa izazovima koja čekaju i naše tržište rada“.