Direktor Bandić održao sastanak sa delegacijom ZAV-a

11.12.2019

Jučer je u prostorijama Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine održan sastanak između direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, mr. Muamera Bandića i Alexandera Wilhelma, izvršnog direktor Centralnog ureda za posredovanje u zapošljavanju stručne radne snage iz inozemstva Savezne agencije za zapošljavanje Njemačke (ZAV), te Karla-Sebastiana Schultea, izvršnog direktor Njemačke konfederacije kvalificiranih obrtnika.

Na sastanku je razgovarano o trenutnim aktivnostima obje institucije i stanju na tržištima rada u obje države. Također, razgovarano je o potrebama i mogućnostima za pokretanje novih zajedničkih aktivnosti na osnovu novih trendova na tržištima rada, te o unapređenju načina na koji institucije razmjenjuju podatke. Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH,  mr. Muamer Bandić, rekao je da je Agencija za rad i zapošljavanje BiH spremna za saradnju sa njemačkim institucijama na tržištu rada, te da dosadašnji rezultati potvrđuju visok kvalitet postojeće saradnje.

Na sastanku je razgovora i o realizaciji važećeg Dogovora o zapošljavanju medicinskih radnika na poslovima njegovatelja u Njemačkoj, te je izraženo obostrano zadovoljstvo načinom  i kvalitetom provođenja Dogovora. „Od 2013. godine do danas posredovano je u zapošljavanju oko 5.150 radnika sa srednjom medicinskom školom u SR Njemačku i ono što je najvažnije jeste da su naši radnici zadovoljni uslovima rada“, rekao je direktor Bandić.