U Sloveniji održana konferencija na temu: Međunarodna migracija i zaštita radnika

24.4.2023

Predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje Bosne  i Hercegovine sudjelovali su na konferenciji pod nazivom Međunarodna migracija i zaštita radnika, koja je održana u Ljubljani u periodu od 18.-20.4.2023. godine. Organizator konferencije je bio Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije, a na konferenciju su učestvovali predstavnici javnih službi zemalja država Jugoistočne Europe, Inspektorata za rad Republike Slovenije, te predstavnici slovenačkih sindikata.

Cilj konferencije je bio razmijeniti iskustva i razgovarati o provođenju sporazuma o zapošljavanju koje ima Republika Slovenija sa drugim državama, podijeliti iskustva o položaju radnika migranata u Republici Sloveniji i mehanizmima zaštite koje mogu koristiti u zaštiti svojih prava.

Predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje Bosne  i Hercegovine su prvo prezentirali iskustva o realizaciji Sporazuma o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republiku Sloveniju koje se tiču statističkih podataka o broju zaposlenih državljana Bosne  i Hercegovine, najbrojnijim zanimanjima i dobrim i lošim stranama realizacije Sporazuma, a zatim su predstavili neophodne korake koje je potrebno preduzeti da bi se pospješila realizacija sporazuma o zapošljavanju i kako bi se skratile nepotrebne administrativne procedure.