Agencija za rad i zapošljavanje BiH: Informacije za maturante – tražena zanimanja na tržištu rada

24.5.2023

S ciljem da olakša odluku maturantima koju školu upisati, Agencija za rad i zapošljavanje BiH ponovo je prikupila i objavila podatke zavoda i službi zapošljavanja o najtraženijim zanimanjima u Bosni i Hercegovini, a na osnovu podataka sa evidencija nezaposlenih osoba.

Tako se na našoj internet stranici www.arz.gov.ba mogu pronaći podaci o 5 najbrojnijih zanimanja po broju nezaposlenih osoba u oba entiteta, Brčko distriktu BiH, te u svih deset kantona. Također, za svaki od navedenih nivoa, pod posebnim linkom, mogu se pronaći podaci o broju nezaposlenih osoba unutar svakog zanimanja, te podaci o broju osoba koji su zaposleni sa evidencije nezaposlenih osoba u 2022. godini unutar svakog zanimanja. Ove informacije na najbolji način oslikavaju stanje na tržištu rada u smislu potreba za radnom snagom, odnosno viškova radne snage.

Molimo sve zainteresirane da obavezno konsultuju našu internet stranicu kako bi dobili cjelovitu informaciju vezanu za navedenu temu, te molimo medije u Bosni i Hercegovini da prilikom izvještavanja o ovoj temu upute publiku na internet stranicu gdje mogu naći cjelovitu informaciju.

Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, kantonalne službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH), a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina. Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver inžinjer), zatim inžinjer elektrotehnike, građevinski inžinjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista. Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima. Također, veliki broj je i profesora engleskog jezika, te profesora razredne nastave.

Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i ugostitelje, posebno školovane konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka i radnici u call-centrima. Prema broju zaposlenih sa evidencija veliki broj zaposlenih je i ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara i medicinskih sestara, ali zbog hiperprodukcije ovog kadra oni su ujedno i najbrojniji na evidencijama nezaposlenih osoba. Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, maturanata gimnazije, mašinskih tehničara, medicinskih sestara, poljoprivrednih tehničara, tekstilnih tehničara i ekonomista.

Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su krojači/šivači, varioci, bravari, radnici za jednostavne poslove, kuhari, vozači kamiona, a po broju zaposlenih sa evidencije tu su još i automehaničari i frizeri, s tim da je, opet, zbog hiperprodukcija kadrova frizera i automehaničara veliki broj nezaposlenih. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom su prodavači/trgovci, bravari, automehaničari, frizeri, kuhari, a u pojedinim sredinama viškova ima i među konobarima, stolarima, krojačima.

Kada se uspoređuju deficitarna i suficitarna zanimanja treba imati u obziru da se gleda broj oglasa za pojedina rada mjesta, a taj broj je višestruko manji nego broj nezaposlenih osoba unutar istog zanimanja. Zato imamo i podatke koji govore da su određena zanimanja tražena po broj oglasa, ali usred hiperprodukcije kadra i velikog broja nezaposlenih osoba isto zanimanje se može nalaziti i među suficitarnim zanimanjima.

Detaljne informacije o najtraženijim zanimanjima možete naći ovdje