Direktor Barbalić razgovarao o modelima uključivanja osoba sa invaliditetom i drugih marginaliziranih grupa na tržište rada

14.2.2024

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, Ivan Barbalić, primio je danas, 14.2.2024. godine, delegaciju predvođena austrijskim atašeom za socijalna pitanja i zdravlje Manuelom Aignerom i direktoricom za međunarodne programe Centra za stručno osposobljavanje i rehabilitaciju u Austriji (Berufliches Bildungs und Rehabilitationszentrum -  BBRZ) Ingrid Pammer.

Na sastanku je razgovarano o međunarodnoj saradnji i programu za uključivanje osoba sa invaliditetom i drugih marginaliziranih grupa na tržište rada u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom predstavnica BBRZ-a predstavila je model uspješne integracije osoba s invaliditetom i drugih marginaliziranih grupa na tržište rada, koji ova organizacija provodi za Vladu Republike Austrije, te je predstavljen program koji ova organizacija implementira u Bosni i Hercegovini sa partnerskim organizacijama ProReha Sarajevo i Sumero Sarajevo, čiji su predstavnici također učestvovali na sastanku.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno raditi na razvoju modela integracije osoba sa invaliditetom i drugih marginaliziranih grupa na tržište rada u Bosni i Hercegovini, te da je Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine otvorena za saradnju sa svim partnerima čija znanja i iskustva vode unapređenju tržišta rada u Bosni i Hercegovini, a posebno u domenu rada sa marginaliziranim grupama i osobama sa invaliditetom.