Međunarodna konferencija: Javne službe zapošljavanja i preduzetništvo – Izazov za uključiv i održiv razvoj

27.2.2024

Predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH učestvovali su 22. i 23. februara 2024. godine na međunarodnoj konferenciji Javne službe zapošljavanja i preduzetništvo – Izazov za uključiv i održiv razvoj koju su organizirali Svjetska asocijacija javnih službi za zapošljavanje (WAPES) i Nacionalna agencija za zapošljavanje i samozapošljavanje (ANETI) Tunis.

Na konferenciji je razmatrana uloga javnih službi zapošljavanja sa aspekta korištenja novih alata i metoda podrške razvoju preduzetništva, kao jednog od ključnih pokretača privrednog razvoja u zemljama širom svijeta.

Razvoj preduzetništva se smatra efikasnim načinom suočavanja sa složenošću tržišta rada jer pruža mogućnost integracije za mlade diplomante koji svake godine ulaze na tržište rada, direktno doprinosi smanjenju neformalne zaposlenosti i unapređuje socijalnu dimenziju preduzetništva kroz smanjenje nejednakosti i diskriminacije olakšavanjem pristupa alatima i programima podrške za najranjivije grupe (promicanje ženskog preduzetništva, stvaranje inkluzivnih aktivnosti za mlade s poteškoćama ili osobe s invaliditetom itd.).

Preduzetništvo ima vodeću ulogu u pokretanju inovacija, korištenja prilika koje nude razvoj digitalnih tehnologija, te pojava nove privrede i novih oblika rada, kao i u budućim izazovima vezanim za klimatske i demografske promjene.

Na konferenciji je zaključeno da su poticanje i podrška preduzetnicima, koji ideje i projekte pretvaraju u nove poslove, prioritet za privredni razvoj, a u proces moraju biti uključeni mnogi akteri, uključujući i javne službe za zapošljavanje.