Konferencija: Mobilnost radne snage

5.3.2024

„Susrećemo se s izazovima nedostatka radne snage kako u Sloveniji tako i u Evropi. Obzirom na ozbiljnost situacije, najveći izazov za ekonomiju u budućnosti bit će ograničenja rasta zbog nedostatka radne snage“, stoji u jednom od završnih zaključaka međunarodne konferencije pod nazivom Mobilnost radne snage u Sloveniji: potrebe, izazovi i prakse, na kome su učestvovali predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine. Događaj u organizaciji Evropskog nadzornog tijela za rad (European Labour Authority) i Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije održan je 5.3.2024. godine u Kongresnom centru Brdo pri Kranju. Na njemu je sudjelovalo oko 100 predstavnika javnih službi zapošljavanja iz Slovenije i drugih zemalja, evropskih institucija i socijalnih partnera.

Agencije za rad i zapošljavanje BiH, je aktivno učestvovala na drugom panelu konferencije posvećenom izazovima prekograničnog zapošljavanja. Tom prilikom je Samir Zuko, pomoćnik direktora Agencije govorio o iskustvu Agencije za rad i zapošljavanje BiH u realizaciji Sporazuma o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji i izazovima na tržištu rada u Bosne i Hercegovine koji se tiču zapošljavanja stranih radnika. Na panelu su još učestvovali Ante Lončar, direktor Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Anka Rode, voditeljica regionalnog ureda za radne migracija pri Zavodu za zapošljavanje Slovenije, Alexander Gärtner, savjetodavac EURES-a unutar Zavoda za zapošljavanje Austrije i Martin Claus, voditelj evropskih mreža mobilnosti u Saveznoj agenciji za rad Njemačke.

Učešće na konferenciji ponudilo je nova saznanja i praktične informacije vezane za prekogranične radne migracije, čime se jačaju kapaciteti Agencije za rad i zapošljavanje BiH za upravljanje radnim migracijama.

Na marginama konferencije, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Ivan Barbalić, sastao se sa predstavnicima zavoda za zapošljavanje iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije, gdje je razgovarao o mogućnostima zaključivanja sporazuma o saradnji, posebno u domenu europskih integracija i mogućnosti kandidiranja zajedničkih projekata. Također, direktor Barbalić je razgovarao i sa predstavnikom Svjetske asocijacije javnih službi zapošljavanja (WAPES) oko dosadašnje uloge Agencije u ovom tijelu.