Konferencija: Obrazovanje, zapošljavanje i privreda

23.4.2024

U Sarajevu je danas održana konferencija na temu: „Obrazovanje, zapošljavanje i privreda: Tržište rada u Bosni i Hercegovini -  trenutno stanje, izazovi, perspektive i rješenja iz ugla privrednika“. Konferenciju su zajednički organizirali Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Vijeće stranih investitora u Bosni i Hercegovini.

Konferencija je obuhvatila više od stotinu različitih učesnika. Na konferenciji su učestvovali predstavnici zavoda i službi za zapošljavanje u BiH, predstavnici udruženja poslodavaca, privrednih komora, sindikata, predstavnici državnih, entitetskih i kantonalnih ministarstava koji se bave pitanjem tržišta rada, obrazovanja ili privredom, te više od četrdeset različitih privrednika.

Cilj konferencije je bio da se inicira javno-privatni dijalog i stvori sinergije između relevantnih partnera, naučnih i obrazovnih institucija sa poslovnim okruženjem i realnim sektorom, po pitanju tržišta rada i radne snage kao ključnih elemenata za odluku investitora u kojoj zemlji da uspostave ili prošire svoje poslovanje. Na konferenciji je bilo riječi o potrebi zapošljavanja stranih radnika, zatim za agencijskim zapošljavanjem, cjeloživotnim učenjem, uvođenjem dualnog obrazovanja, te radnim angažmanom studentske populacije tokom studiranja. Poseban fokus dat je na tržište rada Bosne i Hercegovine, globalne i regionalne trendove, zakonske regulative iz oblasti rada i zapošljavanja te harmonizaciju propisa unutar zemlje, te neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama privrede.

Tokom izjava za medije, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Ivan Barbalić, rekao je da je tema konferencije veoma aktuelna zbog sve većih zahtjeva poslodavaca za uvozom stranih radnika. Danas imamo situaciju da se Bosna i Hercegovina s jedne strane pojavljuje kao veliki izvoznik radne snage, a sa druge se javlja potreba za uvozom stranih radnika. Upravo današnje prisustvo ovako velikog broja privrednika najbolji je dokaz koliko je konferencija potrebna, te koliko su značajni problemi sa kojima se privrednici suočavaju na tržištu rada, rekao je Barbalić.