Održani pregovori vezani za sporazum o osiguranju za slučaj nezaposlenosti sa SR Njemačkom

26.4.2024

Predstavnice Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine su od 22. do 23.04.2024. godine učestvovale u pregovorima o provođenju Sporazuma između SFR Jugoslavije i SR Njemačke o osiguranju za slučaj nezaposlenosti koje je u Nurnbergu, u Saveznoj Republici Njemačkoj organizovala Savezna agencija za rad Njemačke. Radi se o sporazumu kojeg je Bosna i Hercegovina naslijedila sukcesijom od SFR Jugoslavije. Delegaciju Bosne i Hercegovine činili su predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

Na početku pregovora razmijenjene su informacije o organizaciji službi za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Njemačkoj, zakonodavstvu, nadležnostima i ostvarivanju prava za slučaj nezaposlenosti, kao i iskustvima u dosadašnjoj primjeni navedenog Sporazuma, a nakon čega se intenzivno razgovaralo o primjeni Sporazuma, Administrativnog sporazuma za provođenje Sporazuma i Dogovora o provođenju refundacije.

Učenici pregovora su izvršili detaljnu analizu svih ključnih članova Sporazuma, kao i implementirajućih akata, postupka refundacije, mogućnosti uvođenja elektronske razmjene podataka, te obrazaca za primjenu Sporazuma, a razmatran je i sadržaj Uputstva o pravima i obavezama radnika povratnika sa privremenog rada u Njemačkoj u Bosnu i Hercegovinu.

Tokom dvodnevnih pregovora održanih u otvorenoj i prijateljskoj atmosferi delegacije su postigle konsenzus o svim ključnim pitanjima u pogledu primjene Sporazuma, te je dogovorena uloga Agencije kao organa za vezu putem kojeg će se vršiti komunikacija putem jedinstvene e-mail adrese koja će biti otvorena u tu svrhu, kao i razmjena svih relevantnih dokumenata u primjeni predmetnog Sporazuma. Također je zaključeno da je neophodno nastaviti saradnju kroz održavanje redovnih sastanaka organa za vezu država potpisnica.