Agencija za rad i zapošljavanje BiH: Informacije za maturante – tražena zanimanja na tržištu rada

13.5.2024


S ciljem da olakša odluku maturantima koju školu upisati, Agencija za rad i zapošljavanje BiH ponovo je prikupila i objavila podatke zavoda i službi zapošljavanja o najtraženijim zanimanjima u Bosni i Hercegovini, a na osnovu podataka sa evidencija nezaposlenih osoba.

Tako se na našoj internet stranici www.arz.gov.ba mogu pronaći podaci o 5 najbrojnijih zanimanja po broju nezaposlenih osoba u oba entiteta, Brčko distriktu BiH, te u svih deset kantona. Također, za svaki od navedenih nivoa, pod posebnim linkom, mogu se pronaći podaci o broju nezaposlenih osoba unutar svakog zanimanja, te podaci o broju osoba koji su zaposleni sa evidencije nezaposlenih osoba u 2023. godini unutar svakog zanimanja. Ove informacije na najbolji način oslikavaju stanje na tržištu rada u smislu potreba za radnom snagom, odnosno viškova radne snage.

Molimo sve zainteresirane da obavezno konsultiraju našu internet stranicu kako bi dobili cjelovitu informaciju vezanu za navedenu temu, te molimo medije u Bosni i Hercegovini da prilikom izvještavanja o ovoj temu upute publiku na internet stranicu gdje mogu naći cjelovitu informaciju.

Detaljne informacije o najtraženijim zanimanjima možete naći ovdje.